Chat with us, powered by LiveChat

Kovalevyn korjaus Ahlberg datalla

Korjauta kovalevysi Ahlberg datalla Helsingissä.
Kovalevyn korjaus puhdasilmatilassa. Teknikkomme vaihtaa lukupäitä laboratoriomme puhdasilmatilassa. Lukupäiden vaihto on erittäin vaativa toimenpide.

Ahlberg datalla on pitkä kokemus kovalevyjen korjaamisesta ja tiedostojen palauttamisesta. Autamme mielellämme rikkinäisen kovalevysi kanssa. Pelastamme hävinneet tiedostosi.

Lue lisää  kuinka työstämme kovalevyjä ja ota yhteyttä!
 09-68988445

Erilaisia tapoja korjata kovalevy

On olemassa useita eri vikoja, joita kovalevyissä voi ilmetä. Tässä luettelemme lyhyesti muutaman yleisimmän vian ja kerromme, kuinka kovalevyn korjaus tapahtuu.

Vahingoittuneet sektorit

Vahingoittuneet sektorit on yleisin kovalevyvika. Tämä tarkoittaa sitä, että kovalevyn sisällä olevilla magneettilevyillä on pieniä, näkymättömiä vaurioita. Levyn lukupäät eivät pysty lukemaan dataa vaurioituneilta sektoreilta.

Levyllä on varasektoreita, jotka pitävät huolen, ettei kovalevy kaadu. Jos lukukelvottomia sektoreita ilmenee liian paljon, on kovalevyn kaatuminen väistämätöntä. Joskus levy ei käynnisty ollenkaan – joskus kansiot ja tiedostot ovat näkyvissä, mutta niitä ei pysty lukemaan.

Pelastamme datan rikkoontuneelta kovalevyltäsi.

Kuinka vahingoittuneet sektorit korjataan

Vahingoittuneista sektoreista  kärsivää kovalevyä tarvitsee harvoin avata ja korjata tiedon pelastamiseksi. Onnistuneen tiedonpalautuksen tekemiseksi tarvitaan kuitenkin erityiset varusteet. Tärkeää on saada tehtyä hyvä klooni kovalevystä, vaikka vahingoittuneita sektoreita olisikin useita.

Hyvä klooni  saadaan käyttämällä erityistä kloonaustyökalua joka pystyy lukemaan mikroskooppiset sektorit yksilötasolla. Kaikki sektorit pyritään lukemaan tietysti riippuen vaurioiden laajuudesta. Tällä tavalla levyn raakadata saadaan tehokkaasti ulos aiheuttamatta levylle laajempia vaurioita.

Hajonneen kovalevyn kloonaus
Käytössämme oleva kloonaustyökalu on maailman kehittynein ja maksaa tämän vuoksi n. 3500€ kappaleelta.

Tiedonpalautustyön lopputulos  riippuu loppupeleissä paljolti siitä montako sektoria on pystytty lukemaan alkuperäiseltä, rikkinäiseltä kovalevylt. Kun sektoreita saadaan luettua tarpeeksi, pystymme onnistuneesti uudelleenrakentamaan kansiot ja tiedostot toimivaan muotoon.

Älä käytä muuta kuin ammattikäyttöön tarkoitettuja ohjelmistoja mikäli haluat onnistuneen lopputuloksen. Ammakäyttöön suunnatut kloonaustyökalut ovat toki kalliita, mutta niiden avulla saat huomattavasti paremman lopputuloksen.

Rikkinäisten lukupäiden vaihtaminen

Kovalevyn korjaus - lukupäiden vaihto.
Kovalevyn lukutyökalu, sekä lukupäät kärjen päässä. Rikkinäiset lukupäät ovat erittäin yleinen vika.

On olemassa  monenlaisia mekaanisia vikoja, jotka voivat lamauttaa kovalevyn. Yleisimmät niistä ovat ongelmat lukupäiden kanssa. Lukupäiden ongelmat aiheutuvat yleensä valmistusvirheestä, iän aiheuttamasta kulumasta tai esim. tippumisen aiheuttamista kolhuista.

On myös yleistä että lukupäät vaurioituvat jos levyä kolhaistaan kun se on käynnissä. Ulkoiset, paljon liikuteltavat kovalevyt altistuvat lukupäävaurioille useammin kuin muut tallennuslaitteet.

Miten välttää lukupäiden rikkoontuminen

Rikkinäisten lukupäiden vaihtaminen ei ole helppoa, vaan se vaatii äärimmäisen suurta sorminäppäryyttä. Koko lukulaite, varsi mukaanlukien tulee irrottaa laitteesta kokonaisena. Työskentelyssä on kyse erittäin pienistä yksityiskohdista ja tarkkuudesta.

Varaosien tulee olla täysin vastaavasta kovalevystä. Varaosakovalevyä kutsumme termillä “donor”. Ilman tätä ei lukupäiden vaihtoa pystytä tekemään. Varaosien tulee olla samasta valmistuserästä ja niiden laiteohjelmistojen tulee olla identtiset.

Lukupäiden vaihto vaatii puhdasilmatilan

Lukupäiden vaihto vaatii partikkelittoman puhdasilmahuoneen tai -kaapin. Kovalevyä ei voi avata tavallisessa huoneessa ja sen jälkeen uudelleenkäynnistää levyä. Kovalevy voi vaurioitua erittäin nopeasti mikäli huoneilman partikkelit pääsevät levyn sisään.

Nämä partikkelit voivat mikrotasolla jumiutua lukupäiden ja magneettilevyjen väliin. Pahimmassa tapauksessa tämä aiheuttaa sen, että lopputulos on huono – joskus dataa ei saada lainkaan palautettua.

Jos kaikki menee hyvin, voi lukupäiden vaihdon jälkeen koko sisällön kloonata ja turvata uudelle kovalevylle. Mikäli työ tehdään hyvin, on lopputulos usein lähes täydellinen.

Rikkinäinen kovalevy ei tosin tule koskaan enää toimimaan normaalisti, lukupäät voi tosin käyttää uudelleen varaosina jonkin toisen tapauksen ytheydessä.

lukupäiden jumiutuminen

Kovalevyn korjaus, jossa lukupäät ovat juuttuneet.
Mikäli lukupäät ovat jumiutuneet, tulee kovalevy korjata puhdasilmatilassa.

Stiction on lyhenne käsitteelle static friction – erittäin yleiselle kovalevyvialle. Se tarkoittaa että kovalevyn sisällä olevat liikkuvat osat – moottori, joka pyörittää levyjä, sekä lukuvarsi – ovat jumiutuneet. Useimmiten ongelma pohjaa lukupäiden jumiutumiseen staattisen sähkön vaikutuksesta.

Syy voi myös olla toisenlainen. Kuulalaakeri, joka on moottorin alla ja ohjaa levyjä voi vaurioitua ja jumiutua. Tällöin moottori ei pysty pyörittämään levyjä ja kovalevy pysähtyy täysin. Tämä on ollut erityisen yleistä Toshiban kannettavien tietokoneiden kovalevyjen kanssa.

Jos rikkinäinen kovalevy on täysin hiljainen samanaikaisesti kun se kuitenkin lämpenee, voi kyseessä olla stiction. Tällöin asialle ei itse voi tehdä juuri mitään. Kovalevyn korjaus tulee tehdä puhdasilmatilassa.

Taitava teknikko voi ratkaista ongelman irrottamalla lukupäät ja saamalla moottorin uudelleen käyntiin. Tämä toimii mikäli ongelma on staattisen sähkön aiheuttama. Mikäli ongelma pohjaa kuulalaakeriin, on ongelma ratkaistava toisin keinoin.